Llicenciada en Humanitats. Màster en Estudis de dona, gènere i ciutadania. Doctoranda en Construcció i representació de les identitats culturals de gènere. La Marika Vila té una àmplia formació en l’àmbit dels estudis de gènere, a més de la seva trajectòria professional com a il·lustradora i historietista, com a coordinadora de publicacions, comissaria d’exposicions, ponent i investigadora en el món de la dona i el còmic.

Des dels anys 70, ha publicat a l’estranger des d’agències com Selecciones Ilustradas i Norma. El seu treball com autora recorre durant aquests anys segells editorials tan destacats com: El Periódico de Catalunya, El País, Rambla, Totem, EL Jueves, Pràctica, Planeta deAgostini, entre d’altres, i ha format part d’equips com Butifarra, El col·lectiu de la Historieta, Astronave Pirata, o Icònikas.

Activa i reivindicativa, va estar involucrada en la creació del primer sindicat de dibuixants i en la organització del primer Saló del Còmic de Barcelona. Compromesa en la creació de revistes i accions de suport als moviments polítics i socials de la transició, la seva feina ha anat sempre lligada a la lluita contra l’estereotip, a la deconstrucció dels discursos dominants, des de l’anàlisi de l’imaginari masculí tan present en el món del còmic, per tal d’incloure perspectives i visions de gènere. La seva carrera professional és una lluita constant per reclamar la simetria en l’espai de les veus, per manifestar la invisibilitat de la veu de les dones dins d’un mitjà que construeix identitat, reclamant el rescat de la genealogia necessària per deixar de ser eternament nouvingudes.

Amb aquesta exposició recuperem un petit espai per mostrar l’obra de Marika Vila, desconeguda pel gran públic, que reclama ser vista per ser gaudida, ser coneguda per ser reconeguda, i convida a reflexionar. El nostre objectiu és destacar el valor social i cultural que representa una mirada retrospectiva des de la qual contrastar la situació actual. Recuperem la lluita de la Marika per mostrar que encara s’enfronta a una tossuda realitat. Partint de la cita final de l’exposició “Res es guanya per sempre, el futur es construeix avui”.